Fan van Almere City
Nieuws

ESPN-documentaire leidt tot protest van supporters bij Almere City wedstrijd

 

Er was zondagmiddag een onverwachte protest tegen Almere City bij Yanmar Stadion. De wedstrijd tegen Feyenoord was in haar 36e minuut toen de City-supporters en masse opstonden om hun afkeuring over de richting van de club te uiten. Ze bekritiseerden de zogenaamde 'dubbele-agenda-cultuur' onder andere met behulp van spandoeken.

De recente release van de ESPN-documentaire City the Club, Ally the City veroorzaakte het protest. Deze documentaire maakt deel uit van een contract van meerdere miljoenen dat is ondertekend tussen de eredivisie van Nederland en het abonnementskanaal ESPN. Volgens de overeenkomst wordt er voor elke club een documentaire gemaakt.

De supporters kozen symbolisch het 36e minuut voor hun protest, verwijzend naar 036 - het netnummer van Almere.

Vak D, de harde kern van Almere City, gelooft dat de documentaire de club als zielloos portretteert. Ze vonden het te commercieel en een verwaterde versie van Ajax. Dit stuitte hen tegen de borst. Ze zeggen, "Jarenlang hebben we gevochten voor onze eigen identiteit, en die wordt simpelweg tenietgedaan door een zielige documentaire."

Door de sfeeractie tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord wilde de harde kern clubs vertellen dat 'je nooit spijt moet hebben van je eigen identiteit'. Op een spandoek stond: "Dubbele club, NEE! Ondersteun je lokale FC!"

John Bes, de managing director, reageerde onlangs op de Ajax-kritiek op de Almeredivisie podcast. Bes begrijpt het sentiment, maar hij wijst er ook op dat het gaat over de overgang waar de club momenteel doorheen gaat. Hij beweert veel complimenten te hebben gekregen over de documentaire.