Fan van Almere City
Nieuws

Onconventionele speelstijl houdt Almere City bovenop in Eredivisie

 

Na de overwinning van Almere City op Excelsior (2-1), kon coach Alex Pastoor het niet laten een kleine sneer uit te delen. 'In de Eredivisie moeten teams zoals wij vaak sprokkelen voor punten. Ik heb niet vaak in wedstrijden gezeten waarin ik zo sterk voelde dat we verdienden te winnen. Dit is niet zo vreemd voor een KKD-team, toch?'

Met deze vraag reageert Pastoor op de kritiek die zijn onconventionele speelstijl vaak oproept. Het is echter deze onderscheidende manier van spelen die Almere City op het hoogste niveau lijkt te houden. Zes dingen vallen op in het debuutseizoen van Almere in de 'groei stad' Eredivisie.

'Iedereen in Nederland probeert hetzelfde voetbal te spelen. Wij niet.' Zo stelde Alex Pastoor. In Nederland is de 4-3-3 formatie nog steeds heilig. Dit jaar heeft elk van de 18 Eredivisie teams op een bepaald moment gespeeld in de traditionele 4-3-3. Momenteel zijn er drie teams die een ander systeem spelen - en twee daarvan doen dat uit pure noodzaak vanwege een haperende verdediging (Heracles Almelo en FC Volendam).

Hoewel Almere City ook overschakelde naar een speelsysteem met drie centrale verdedigers, is de directe speelstijl van Pastoor vanuit een 3-4-1-2 formatie al lang zijn bedoelde idee in de Eredivisie. Het geloof in het verhaal van Almere City door Pastoor was een van de belangrijkste redenen dat de AZ-huurling voor hen koos.

Een formatie met een andere veldbezetting dan de traditionele 4-3-3 - zoals de vleugelverdedigers die Almere City aan beide kanten plaatst - stelt een cruciale vraag voor elke tegenstander. Gaan we 'spiegelen' of niet?

Jochem Ritmeester van de Kamp gaf een complete analyse van de speelstijl van zijn team. 'We spelen voornamelijk de lange bal. Dan proberen we de tweede bal te winnen en hoge druk te zetten', zei de doelpuntenmaker tegen Excelsior.

Het kiezen van een speelstijl waarbij de bal diep en vaak wordt gestuurd, vereist enkele specifieke spelerskwaliteiten. Iedereen die voor Almere City speelt, moet klaar zijn om vaak voor de bal te strijden. Gemiddeld komt het team van coach Pastoor in 20 procent meer duels dan het gemiddelde Eredivisie team.

De overstap naar de 3-4-1-2 formatie bracht nieuwe kansen voor jonge spelers. Sinds de systeemverandering is Stije Resink bijvoorbeeld een vaste waarde geworden in het middenveld van Almere.

Tegen Excelsior komen beide doelpunten van Almere City uit spelhervattingen.

Met 23 punten na 20 rondes - en een voorsprong van 8 punten op een degradatieplek - lijkt Almere City ook na de zomer Eredivisievoetbal te blijven spelen. Dankzij de durf om het spel anders te benaderen, heeft het netjes gevormde underdog voetbalteam van coach Pastoor dit seizoen de verwachtingen overtroffen.