Fan van Almere City
Nieuws

Presteren en ontwikkelen gaan hand in hand voor Anoush Dastgir

Nadat in de najaarscompetitie handhaving in de hoogste landelijke competitie veilig is gesteld, heeft de ploeg van Anoush Dastgir de lat voor de voorjaarscompetitie nog hoger gelegd. De O21 van de Ruitenheer Academy staat momenteel koploper op het hoogste niveau met een riante voorsprong op de concurrentie. Zo is het gat op de nummer twee, FC Groningen 8 punten en op de nummer drie, Feyenoord maar liefst negen punten met nog zeven wedstrijden te spelen. Wij spraken hoofdcoach Anoush Dastgir over de ontwikkeling van zijn ploeg, zijn rol bij het eerste elftal en zijn bijna afgeronde UEFA PRO opleiding.

Volgens Anoush is de positie van zijn elftal binnen de club duidelijk; de onder 21 van Almere City FC is een prestatieteam en een prestatieteam moet wedstrijden winnen. Daarnaast dient het elftal als springplank voor jong talent naar onze eigen A selectie.  Kijkend naar deze feiten begint Anoush zijn verhaal zelfkritisch en realistisch: ,,Als je kijkt naar de eerste periode dan zijn we gewoon niet scherp genoeg aan de competitie begonnen. We hebben te veel punten laten liggen in de eerste zes wedstrijden.”

Ondanks het feit dat de O21 ook dit jaar weer in een nieuwe samenstelling en met een nieuwe coach aan het seizoen begon, is Anoush van mening dat met name de norm op de trainingen en de hernieuwde samenstelling van de wedstrijdselectie ten grondslag liggen aan de successen van de tot nu toe zeer succesvolle reeks in de voorjaarscompetitie. Daarnaast geeft Anoush aan dat het erg belangrijk is dat ze de tegenstanders in de eerste competitiehelft beter hebben leren kennen. ,,Omdat we al meerdere keren tegen dezelfde tegenstander hebben gespeeld, zijn onze analyses nog scherper en lukt het ons nog beter om goed voorbereid aan de wedstrijd te beginnen. Hierbij is uiteraard de uitdaging om zelf verassend te blijven zodat jouw tegenstander niet hetzelfde bij jou doet,” aldus Anoush.

Daarnaast geeft Anoush aan dat hij als coach ook even moest wennen aan het werken in een nieuwe omgeving; ,,Natuurlijk is het zo dat de situatie bij een professionele organisatie zoals Almere City totaal anders is als bij een amateurclub of in sommige situaties zelfs dan het nationale team van Afghanistan. Je hebt meer tijd om met een ploeg naar een bepaald doel toe te werken en het contact met de staf en de spelers is door het jaar heen veel intensiever. Daarnaast ligt er bij Almere City een duidelijk beleid met daaromheen bepaalde afspraken over spelers en speelwijze waar iedereen zich ook aan houdt.”

Tot nu toe kijkt Anoush met zeer positieve gevoelens terug aan zijn eerste periode binnen Almere City FC. ,,Allereerst ben ik de club enorm dankbaar voor de kans om zowel hoofdtrainer van de O21 te zijn en voor mijn UEFA PRO stage bij het eerste elftal te lopen.”

Over zijn stage voor het hoogste trainersdiploma bij Alex Pastoor, zegt Anoush het volgende: ,,Je ziet dat Alex een enorm gedreven en ervaren vakman is, waar ik dus ook erg veel van leer. Hij geeft me veel verantwoordelijkheid waardoor ik mezelf als trainer, maar ook als mens binnen en buiten het veld goed kan ontwikkelen.” Naast zijn eigen ontwikkeling geeft Anoush aan dat hij enorm veel voldoening haalt uit de ontwikkelingen van zijn spelers. ,,Voetbaltrainer zijn is een prachtig vak, een van de mooiste dingen binnen dat vak is te zien hoe spelers zich tijdens het seizoen ontwikkelen.”

“Neem bijvoorbeeld Jochem en Jaden, die binnen onze A selectie helemaal opbloeien en zich echt hebben ontwikkeld tot jonge profs. Omdat het eerste elftal en de O21 intensief samenwerken en succesvol zijn in hun competities krijgen deze spelers ook de kans uit te blinken in de wedstrijden die ze spelen. Zo gaat presteren en ontwikkelen in mijn ogen hand in hand.”

Verder is Anoush de afgelopen week geslaagd voor het belangrijkste onderdeel van de trainerscursus, de zogenaamde proeven van bekwaamheid. Hierbij sloot hij zijn laatste ‘het coachen van wedstrijden’ winnend af in de wedstrijd van het eerste elftal, waar met 0-6 werd gewonnen van Eredivisionist RKC Waalwijk. ,,Natuurlijk is het geweldig om op die manier je cursus af te ronden, maar het blijft uiteindelijk een teamprestatie. Ik heb geweldige hulp gehad van zowel Alex Pastoor als de andere technische en medische stafleden die beide als staf aanwezig waren en natuurlijk van de spelersgroep.”

Het rest Anoush verder alleen nog om een aantal opdrachten in te leveren, waarna hij officieel het diploma in ontvangst mag nemen. Wij wensen Anoush hierbij veel succes!