Fan van Almere City
Nieuws

Ruitenheer Almere City FC O21 prolongeert Eredivisie kampioenschap; promoveert

De Ruitenheer Almere City FC O21 promoveert naar de Jack’s League. De ploeg van hoofdtrainer Anoush Dastgir doet dat door het algehele Eredivisie-kampioenschap van de hoogste jeugdcompetitie te prolongeren. In Rotterdam heeft de ploeg, in combinatie met een verliespartij van PEC Zwolle O21 en een overwinning van de jeugdacademie van FC Twente / Heracles, genoeg aan 1-1.

Hiermee is Varkenoord, het trainingscomplex van de jeugd van Feyenoord, opnieuw het toneel van een Almeerse prijs. Vorig seizoen viel het algehele kampioenschap in de Eredivisie de beloften van Almere City FC hier ten deel, 364 dagen later is het de promotie naar het tweede hoogste amateurniveau van Nederland.

Almere City FC O21 heeft in Rotterdam slechts een bijrol. Het zijn de resultaten op de andere velden die vandaag het lot van Almere City FC bepalen. Een kopbal van Jens Guiting opent het bal voor Almere City FC, tien minuten later sijpelt het nieuws door dat PEC al redelijk snel op een 2-0 achterstand staat tegen ADO Den Haag. De jeugdacademie van FC Twente / Heracles lijkt met een gelijkspel een mirakel voor PEC Zwolle te blokkeren.

De gouden combinatie Layee Kromah – Tijmen Wildeboer zet Almere City FC na een klein half uur op voorsprong. Kromah stoomt op van rechts en geeft een voorzet die blijft stil liggen in het strafschopgebied van Feyenoord. De instormende Wildeboer laat zich de kans niet ontnemen en schiet onberispelijk raak.

Alhoewel een Almeerse uitslag er op dat punt in de wedstrijd niet meer toe lijkt te doen, zet Stijn Keller zijn beste beentje voor om het doel deze middag schoon te houden. Gjivai Zechiël krijgt na twintig minuten spelen een vrije doortocht naar het Almeerse doel, maar de Zwitsers jeugdinternational grijpt uitstekend in. Ook na een half uur is het de handschoen van Keller die een bal uit de kruising plukt. Uiteindelijk zwicht hij wel wanneer Kromah een Feyenoord-speler op de achterlijn ten val brengt. De onnodige penalty wordt verzilverd door Nesto Groen.

Omdat PEC Zwolle rond datzelfde tijdstip twee keer in korte tijd scoort, en dus op gelijke hoogte komt met ADO, lijkt de rechtstreekse promotie deze middag nog allerminst een zekerheidje.

In de tweede helft maken beide partijen aanspraak op de overwinning. Feyenoord O21 doet dat via de paal, maar tot opluchting van Almere City FC stuitert die bal terug het veld in. Tyrese Noslin duikt even later op in het strafschopgebied van Feyenoord na een goede loopactie, maar ziet keeper Devin Remie voor zich op duiken. Ook Zechiël duikt voor de tweede maal vrij op voor Keller, maar die houdt andermaal stand.

De jeugdacademie van FC Twente / Heracles Almelo geeft de promotie van Almere City FC O21 dan het ultieme zetje. Door een 2-1 voorsprong te pakken tegen FC Groningen, trappen ze PEC Zwolle definitief de degradatie in. De ploeg uit Zwolle krijgt bovendien in de slotminuten een dolk in de rug, omdat ADO Den Haag de winnende treffer scoort. Hierdoor kan er misverstand over bestaan: het sprookje van de Ruitenheer Almere City FC O21 is een feit. Voor het tweede seizoen zijn zij algeheel landskampioen in de hoogste jeugdcompetitie van Nederland.